Energietransitie

Welke koolstofarme strategie voor 2050 voor Brussel ?

Het Brussels Gewest heeft een studie aangevraagd om zijn klimaatstrategie te verfijnen volgens de specifieke kenmerken van Brussel. Het bracht een ‘low carbon’ forum samen om erover te debatteren met belanghebbenden en het maatschappelijk middenveld. Een verslag.

Vorming energie, de sensibilisering van de burger

Hoe kunnen kinderen en tieners vandaag de dag aandacht krijgen voor de klimaat- en energievraagstukken? Gespecialiseerde verenigingen gaan voor creativiteit, ervaringen en positieve emoties. Hier zijn enkele valkuilen om te vermijden en enkele voorbeelden om te volgen.

Duurzame energie zal zich ontwikkelen zonder “zeldzame aardmetalen”

Er ontstond recent controverse over het gebruik van "zeldzame aardmetalen", met name in windenergie en elektrische auto's. De winning van deze metalen is inderdaad schadelijk voor het milieu. En de duurzame technologieën zijn momenteel bezig met het uitwerken van alternatieven. Een voorbeeld dat door vele andere economische sectoren zou moeten worden gevolgd. 

Energiepact: cijfers hernieuwbare energie in het voordeel

De tegenstanders van het Belgische Energiepact eisen cijfers over de kosten van een transitie naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050. De huidige prijsdynamiek toont echter aan dat de hernieuwbare productie nu  - of  binnen 2 jaar – concurrentiëler is dan de klassieke productiemethodes.