Elk jaar gaat bijna een derde van het voedsel dat we eten verloren – dat is meer dan een miljard ton. In België vertegenwoordigt dit afval 15-20% van het geproduceerde voedsel, oftewel meer dan 3 miljoen ton, oftewel ongeveer 15 kg per persoon per jaar.
De voedselproductie is verantwoordelijk voor ongeveer 25-30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waarvan 8% te wijten is aan voedselverspilling. Is er dan niet iets te winnen uit dit alles, en kunnen we dit afval valoriseren?
Dat is de vraag die Waste-End zichzelf heeft gesteld, en haar antwoord ligt in haar biovergisters. Maar wat zijn dat precies? Deze biovergisters zijn eigenlijk kleine biomethanisatie-eenheden die voedselafval omzetten in biogas. Dankzij hun grootte kunnen ze in een gebouw worden geïnstalleerd om afval lokaal te verwerken.
Biométhanisatie is een natuurlijk biologisch proces dat gebaseerd is op de fermentatie van ontbindende micro-organismen uit organisch materiaal.
Het proces vindt plaats in een tank onder anaerobe omstandigheden, d.w.z. zonder zuurstof en bij een temperatuur van 40°. Het resultaat is digestaat (met andere woorden, natuurlijke meststof) en vooral biogas, dat gebruikt wordt om groene energie te produceren.
Het low-tech systeem dat door Waste-End is ontwikkeld, is ontworpen om zo energie-efficiënt en verantwoord mogelijk te zijn. Het Resto du Cœur in Charleroi heeft een van zijn demonstratieprototypes, die ongeveer 20 kilo voedselafval per dag kan valoriseren en de keuken een paar uur van stroom kan voorzien. Het is een manier om bij te dragen aan de energietransitie en ervoor te zorgen dat deze schone energiebron niet in de vuilnisbak belandt.