Wanneer een windturbine het einde van zijn levensduur bereikt, wordt deze ontmanteld en worden de onderdelen gerec om de onderdelen te recyclen. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft echter besloten deze turbines een tweede leven te geven door voor een verrassende keuze te gaan: er woningen van maken.
Samen met ontwerpbureau Superuse ging Vattenfall de uitdaging aan om een windturbinegondel om te bouwen tot een compacte woning. Behalve de opvallende buitenkant, zou je niet zeggen dat deze woning kort geleden nog deel uitmaakte van een twintig jaar oude windturbine in Oostenrijk.
De omgebouwde gondel heeft een woonoppervlakte van 4 meter breed, 10 meter lang en 3 meter hoog. Het interieur is voorzien van alle nodige faciliteiten, zoals een keuken, badkamer en woonkamer. Alles is zorgvuldig uitgedacht : het prototype is uitgerust met een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler. En om het nog duurzamer te maken, zijn de meubels tweedehands en duurzaam geproduceerd.
Ongeveer 90 % van de materialen in een windturbine kan worden gerecycled. Zo wordt beton bijvoorbeeld vermalen en hergebruikt als bouwmateriaal, terwijl metalen zoals staal worden omgesmolten voor hergebruik. Dit proces kost uiteraard energie, en om de impact zo laag mogelijk te houden, koos Vattenfall voor hergebruik in de woningbouw.
Een innovatieve oplossing die de windenergiesector mogelijk nieuwe kansen biedt, aangezien wereldwijd zo’n 10.000 gondels van hetzelfde type binnenkort buiten gebruik raken.
De gondel die gebruikt is voor deze woning komt van een 2 MW windturbine, die ooit genoeg energie opwekte om aan de behoefte van 29.000 huishoudens (73 GWh) te voldoen. Nu zal deze woning zelf worden aangedreven door hernieuwbare energie.
Bron header afbeelding : Vattenfall