Warmtepompen: verkoop daalt in België

ventes pompe chaleur
Mijden Belgische consumenten warmtepompen? Dit lijkt af te leiden uit de verkoopcijfers van verwarmingssystemen die door Climafed zijn gepubliceerd.

De resultaten voor de eerste helft van 2024 zijn duidelijk: de verkoop van warmtepompen is drastisch gedaald. Het probleem beperkt zich niet tot België, want Europa ervaart al enkele maanden een daling van de verkoop, van 565.000 pompen in 2022 naar 485.000 een jaar later.

Desondanks is het gebruik van warmtepompen essentieel om het gasverbruik voor verwarmingsbehoeften in de Europese Unie te verminderen, dat verantwoordelijk is voor de helft van het totale energieverbruik.

Wat zeggen de cijfers van Climafed over België? In de eerste helft van 2024 steeg de verkoop van olie- en gasketels met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl de verkoop van warmtepompen met 50% daalde. Dit betekent een daling van 13.600 eenheden, van 29.800 naar 16.200 verkochte eenheden.

Toch betwijfelt Patrick O., public affairs manager bij Climafed, deze twijfel. Volgens hem kan de vergelijking tussen 2024 en 2023 vertekend zijn, omdat de verkoop van warmtepompen in 2022 uitzonderlijk hoog was, evenals in 2023, met meer dan 50.000 verkochte eenheden, wat neerkomt op een stijging van 68% ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar dit betekent niet dat de situatie niet zorgwekkend is.

Een van de factoren die deze daling kan verklaren, is de hoge elektriciteitsprijs, en meer specifiek de verhouding tussen elektriciteit en gas: elektriciteit kost ongeveer 30 cent per kWh, terwijl gas en huisbrandolie 8 cent per kWh kosten. Dit maakt warmtepompen minder aantrekkelijk. Maar als we onze verwarmingssystemen koolstofvrij willen maken en aan de nieuwe energieprestatieregels voor gebouwen willen voldoen, is de keuze voor een warmtepomp cruciaal.

De industrie blijft optimistisch dat deze neerwaartse trend kan worden omgebogen, vooral dankzij een langverwachte belastinghervorming op elektriciteit. Ze rekent ook op de daling van de rentevoeten, wat huishoudens zou kunnen aanmoedigen om te bouwen of te renoveren.