Batterijparken: vertienvoudiging van capaciteit in België

parcs batteries
Er zijn tientallen nieuwe aanvragen ingediend voor de grootschalige bouw van batterijparken. Deze nieuwe parken zullen het mogelijk maken om het overschot aan hernieuwbare energie op te slaan.

Nu hernieuwbare energie een steeds groter deel van onze elektriciteitsmix uitmaakt, is het belangrijk om het overschot te kunnen opslaan om er optimaal van te profiteren. Volgens een studie van De Tijd zal het aantal grootschalige batterijparken in België tegen 2026 vertienvoudigen.

In totaal zijn er al 3.900 MW aan projecten in ontwikkeling. Deze capaciteit zou evenveel energie kunnen leveren als de vijf kernreactoren die momenteel operationeel zijn.

Dit is een aanzienlijke vooruitgang, aangezien ons land in 2022 slechts 50 MW aan geïnstalleerde batterijcapaciteit had. Sindsdien is deze capaciteit verdrievoudigd tot 152 MW op het hoogspanningsnet van Elia. Dankzij nieuwe bouwprojecten zal deze capaciteit de komende twee jaar vertienvoudigen tot meer dan 1.500 MW.

De bijkomende 2.400 MW zijn projecten die een vergunning waarvoor vergunningen zijn verleend of aangevraagd, afkomstig van elektriciteitsproducenten, vastgoedbedrijven en startende batterijbedrijven.

Voor deze projecten is aanzienlijke financiering nodig, die nu al in de miljarden euro’s loopt. Volgens De Tijd wordt de investering in projecten die momenteel in aanbouw zijn (of nog moeten komen) al geschat op €1,4-1,8 miljard. Als alle toekomstige batterijparken gebouwd zouden worden, kan dit bedrag oplopen tot meer dan €4,6 miljard.

Op het hoogspanningsnet zullen batterijparken een cruciale rol spelen bij het balanceren van het net door overtollige hernieuwbare energieproductie te absorberen en vrij te geven op momenten d van hoge vraag, bijvoorbeeld tijdens piekverbruik in de vroege ochtend of avond.

Natuurlijk zijn batterijparken niet de enige oplossing om dit overschot op te vangen: de flexibiliteit van de consument blijft een essentiële troef om het net in balans te houden.