Offshore windpark: aanbesteding voor 700 MW in de Noordzee

De FOD Economie heeft de start van de aanbestedingsprocedure voor de bouw en exploitatie van het eerste offshore windmolenpark in de Prinses Elisabeth-zone geformaliseerd.

Momenteel bedraagt de totale offshore windcapaciteit 2.261 MW. Met de ontwikkeling van de Princes Elisabeth-zone wil de federale overheid de capaciteit uitbreiden met 3,15 tot 3,5 GW. Een aanbesteding voor het eerste perceel van deze zone in de Noordzee is nu van start gegaan.

Kandidaten krijgen acht maanden de tijd om hun dossier voor te bereiden en kunnen dit indienen tussen 25 juli en 24 augustus 2025. Daarna volgt een evaluatieperiode van drie maanden. De winnaar wordt eind december van datzelfde jaar bekendgemaakt.

Bepaalde criteria zouden doorslaggevend moeten zijn bij de keuze tussen de kandidaten, zoals de opname van een minimale burgerparticipatie van 1% en de hoogte van de subsidies die de bedrijven aanvragen. Deze subsidies zijn gemaximeerd op 95 euro per MWh.

Er volgen nog twee andere percelen, elk met een capaciteit van 1.225 tot 1.400 MW. De aanbestedingen hiervoor worden gelanceerd in 2026 en 2028. Tegen 2030 zou België een offshore windcapaciteit van 5.400 tot 5.800 MW moeten hebben, goed voor een jaarlijkse elektriciteitsproductie van maximaal 20 TWh, wat overeenkomt met een kwart van het elektriciteitsverbruik in het land.

De ontwikkeling van het energie-eiland Prinses Elisabeth is onlangs echter opgeschort om te voorkomen dat de kosten uit de hand zouden lopen. Zal dit potentiële kandidaten ontmoedigen?

Het probleem zit momenteel bij de infrastructuur die nodig is voor het deel met gelijkstroom, waarvan de kosten sterk oplopen. Elia heeft daarom besloten om te wachten op de resultaten van een analyse door de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) voordat verdere stappen worden ondernomen.