Batterijparken zijn cruciaal voor de energietransitie. Ze maken het mogelijk om overschotten van hernieuwbare energie op te slaan en terug te geven aan het net wanneer de productie lager is. Of ze nu in gebruik worden genomen, zoals het park van Eneco, of nog in de beginfase van de bouw zitten, zoals dat van Engie in Kallo, komen er steeds meer projecten op gang in België.
Eneco neemt batterijpark in gebruik
Met een bouwvergunning die iets meer dan een jaar geleden werd verkregen, wordt het project tegen eind november werkelijkheid. Gelegen in Ville-sur-Haine, Wallonië, omvat de installatie de installatie 53 batterijen met een capaciteit van 50 MW, wat neerkomt op 200 MWh opslag. Het park kan tot 4 uur lang energie aan het net leveren.
Het park, gebouwd op het terrein van drie voormalige koeltorens van een oude kolengestookte elektriciteitscentrale, zal worden aangesloten op het hoogspanningsnet van Elia. Het wordt daarmee het grootste actieve batterijpark in België. Maar hoe lang nog?
Engie, goed in de race voor energieopslag
Op de site van Kallo, waar vroeger de thermische centrale stond, start Engie met de bouw van een 100 MW batterijpark. De start van de bouw is gepland voor het eerste kwartaal van 2025. De infrastructuur, bestaande uit 110 modules, zal tot 400 MWh energie kunnen opslaan. Een capaciteitsovereenkomst van 15 jaar moet in november 2028 van start gaan.
Maar dit is niet het enige project van Engie. Een ander park zal operationeel zijn tegen oktober 2025. Dit park, gelegen in Vilvoorde, zal een capaciteit hebben van 200 MW en 800 MWh kunnen opslaan, genoeg om de energiebehoefte van 96.000 huishoudens te dekken.
Green Turtle : het grootste batterijpark van Europa in België
Giga Storage Belgium bereidt een megaproject voor. Het project, genaamd Green Turtle, wordt naar verwachting het grootste opslagpark van Europa en zal gevestigd zijn in Dilsen-Stokkem. Aanvankelijk werd de capaciteit geschat op 600 MW met een opslag van 2.400 MWh, maar de ambities zijn opgevoerd: het doel is nu 700 MW (720 batterijen) te installeren om 2.800 MWh te kunnen opslaan.
Het park zal staan waar er vroeger een zinkfabriek was en vlak bij het nieuwe 380 kilovolt-onderstation van Elia. Het project zal elektriciteit kunnen leveren aan maar liefst 385.000 huishoudens. De bouw zal naar verwachting in 2025 van start gaan en afgerond zijn in 2028. Hoewel de ontwikkeling van deze parken noodzakelijk is, benadrukken we dat dit hand in hand moet gaan met meer flexibiliteit van de consument.