De inwoners van Brussel beschikken nu over een sterk instrument: de zonnekaart. Voer uw adres in en ontdek onmiddellijk het fotovoltaïsch potentieel van uw dak. Wat brengt het op ?
Leefmilieu Brussel heeft een gloednieuw educatief instrument voor informatie en besluitvorming uitgebracht: de zonnekaart, nu gratis beschikbaar op www.cartesolaire.brussels.
Deze sterke toepassing analyseert de stralingsenergie van de zon in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elke inwoner van Brussel kan dus gewoon zijn adres invoeren en onmiddellijk een schatting van het fotovoltaïsch potentieel van zijn dak krijgen (u kunt ook het thermische potentieel van zonne-energie analyseren).
Deze eerste benadering geeft een globaal overzicht van het zonnepotentieel (laag, goed, uitstekend) met zoveel mogelijk panelen afhankelijk van de oppervlakte. Het aantal panelen is daarom vaak heel hoog of te hoog.
Wij raden u daarom aan om de simulatie aan te passen aan het aantal panelen dat echt nodig is om uw elektriciteitsverbruiksprofiel te dekken (kleine verbruiker, klein gezin, gemiddeld of gemiddeld huishouden, grote verbruiker).
Zo krijgt u een nauwkeurigere schatting van de investeringskost (aankoopprijs van de installatie aangepast aan uw behoeften en volgens de gewenste technologie) en de netto winst: verkoop van groenestroomcertificaten over 10 jaar, besparingen op de elektriciteitsrekening en besparingen voor het milieu (aantal ton vermeden CO2).
U kunt ook een idee krijgen van de maandelijkse prijs als u een banklening afsluit om de panelen te installeren. We maken er u attent op dat u voor uw investering in een PV-installatie kan profiteren van de Brusselse Groene Lening tegen een laag tarief (van 0% tot 2%).
Ook voor mede-eigenaars en huurders
Uiteindelijk kan het gezin een simulatierapport downloaden. De Brusselaar die in een mede-eigendom woont, kan dit rapport naar de mede-eigenaars sturen en de huurder kan het naar zijn eigenaar sturen, zodat zij ook van de potentiële voordelen van een installatie op het dak kunnen genieten.
De tool geeft ook een lijst van installateurs, met wie u contact kunt opnemen om de schatting verder te verfijnen en vervolgens de offertes te vergelijken.
De zonnekaart is ontworpen voor residentiële fotovoltaïsche zonne-installaties, d.w.z. een maximum van 12 kWp (ca. 96 m²). Grotere installaties worden dus niet in aanmerking genomen en vereisen een specifieke analyse. Toch werden alle oppervlakken met een goed zonnepotentieel berekend en opgenomen.
De tool is gebaseerd op een sterke kaartendatabase, meteorologische waarnemingen en recente analyses van de kosten van de installatie van zonne-energietechnologieën.
Stimuleren van de Brusselse fotovoltaïsche zonne-energieproductie
Dankzij deze zonnekaart zullen de Brusselaars een beter inzicht krijgen in de reële (en vaak toegankelijke) kosten van zonnetechnologieën en de financiële voordelen ervan. Dit instrument is dus een antwoord op de resultaten die kwamen uit een enquête waaruit bleek dat Brusselaars de prijs van een fotovoltaïsche zonne-installatie overschatten. (Lees onze artikel Brusselaars onderschatten de voordelen van fotovoltaïsche zonne-energie).
Dit instrument maakt deel uit van het beleid voor de uitrol van hernieuwbare energie in Brussel, waar zonne-energie het grootste potentieel vertegenwoordigt.
Het Gewest is van plan zijn fotovoltaïsche productie op te voeren van 42 GWh (in 2016) tot 184 GWh tegen 2030.
Een ambitieuze uitdaging waaraan alle burgers kunnen deelnemen.