Recycling van fotovoltaïsche panelen neemt toe in België

recyclage panneaux photovoltaïques Belgique
Vorig jaar is er een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd, maar hoe staat het met de recycling ervan in België?

Niet slecht, en dat is een goede zaak! Vorig jaar werd in België 658 ton panelen ingezameld voor recycling. Het eerste kwartaal van 2024 belooft veel goeds voor de rest van het jaar, met al 400 ton teruggewonnen fotovoltaïsche panelen.

Dit zijn de cijfers die PV CYCLE België, een specialist in het inzamelen en recyclen van zonnepanelen, meedeelt in haar jaarverslag van 2023. Deze stijging zal zich waarschijnlijk voortzetten, gezien het recordaantal fotovoltaïsche paneelinstallaties in België in 2023, die een cumulatief vermogen van bijna 10 GWp bereikten.

Vorig jaar werden er meer dan 4 miljoen zonnepanelen geregistreerd door de 400 bedrijven die aangesloten zijn bij PV CYCLE België. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van 2022, toen het aantal installaties al meer dan verdubbeld was ten opzichte van 2021, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Bron : PV CYCLE Belgium

Dankzij een netwerk van 88 inzamelpunten kon PV CYCLE 31% van de 658 ton zonnepanelen die in 2023 werden afgedankt, inzamelen. Deze punten verzamelen kleine hoeveelheden, tot 40 panelen. Grotere hoeveelheden worden gratis opgehaald door het bedrijf op de site waar de te recycleren panelen opgeslagen liggen.

86% van de ingezamelde panelen kwam uit Vlaanderen, een percentage dat het grote aantal zonnepanelen weerspiegelt dat in het verleden geïnstalleerd werd. De toename van de in de toekomst te verwerken volumes heeft geleid tot de ondertekening van contracten met twee recycling centra: BNE Trading & Recycling in Vlaanderen en Comet Traitements in het zuiden van het land.