Een primeur voor de EU: zonne- en windenergie halen fossiele brandstoffen in

solaire éolien
In de eerste helft van 2024 wordt de elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen ingehaald door zonne- en windenergie, ondanks een lichte stijging van de vraag naar elektriciteit.

Het goede nieuws gaat door voor hernieuwbare energie in 2024! Met 30% van de elektriciteit die in de Europese Unie wordt opgewekt, zal zonne- en windenergie de 27% die door fossiele brandstoffen wordt opgewekt, inhalen, een daling van 17% ten opzichte van de eerste helft van 2023. Dit zijn de bevindingen van een recent rapport van het onderzoekscentrum Ember.

Gesteund door een toename van het geïnstalleerde vermogen steeg de productie van zonne- en windenergie met respectievelijk 20% en 9,5%. Wat fossiele brandstoffen betreft, daalde de elektriciteitsproductie uit gas met 14%, maar steenkool kende de grootste daling (24%).

Om niets te bederven is België een van de best presterende landen, waar in de eerste helft van 2024 voor het eerst meer elektriciteit uit zonne- en windenergie dan uit fossiele brandstoffen werd geproduceerd. Hetzelfde geldt voor 12 andere EU-lidstaten.

Dankzij deze toename van de productie van hernieuwbare energie in de Europese Unie heeft de elektriciteitssector zijn broeikasgasemissies met 17% kunnen verlagen.

Hoewel er nog veel moet gebeuren om hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen en klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050, tonen deze cijfers aan dat er een echte verandering aan de gang is in de elektriciteitssector, en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

U kunt het volledige Ember-rapport hier lezen.