Laadpalen: de belastingvermindering is voorbij!

borne de recharge
Als u overweegt om een elektrische laadpaal te installeren, dan hebt u nog maar tot eind augustus om belastingvermindering te krijgen.

Het aantal elektrische voertuigen in België groeit gestaag, en misschien hebt u er zelf wel een. Het is dus logisch dat u uw eigen elektrische laadpaal wilt installeren om het leven gemakkelijker te maken. En dat komt goed uit! Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u profiteren van een belastingvermindering van 15%. Maar u moet opschieten, want dit voordeel vervalt op 31 augustus 2024.

Goed om te weten: deze belastingvermindering van 15% is beperkt tot €1.750 voor unidirectionele laadpaal en €8.000 voor bidirectionele laadpaal.

Om voor deze belastingvermindering in aanmerking te komen, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan: de gemaakte kosten moeten betrekking hebben op de aankoop van een nieuw laadpaal, de installatie en de controle ervan. De laadpaal zelf moet permanent in de grond of aan de muur bevestigd zijn en zich in of in de onmiddellijke nabijheid van uw huis bevinden. Het moet intelligent zijn, wat betekent dat de laadtijd en -vermogen door een energiebeheersysteem doorgegeven kunnen worden. Er mag alleen groene stroom worden gebruikt (geleverd door zonnepanelen of een specifiek contract met een 100% groene stroomleverancier).

Nog een belangrijk punt: een laadpaal die door de particulier zelf is geïnstalleerd, telt niet mee voor de belastingvermindering. Bovendien moet een erkend keuringsorganisme de installatie goedkeuren.