Het doel van dit nieuwe aanmoedigingstarief, bevestigd door de CWaPE, is om het elektriciteitsverbruik te verschuiven naar de momenten waarop elektriciteit het meest overvloedig is op de netwerken.
Waalse consumenten waren al bekend met de standaardtarieven: het enkelvoudige tarief, dat geldt van maandag tot en met zondag (24 uur per dag), en het tweevoudige tarief, dat is onderverdeeld in twee tarieven (piekuren en daluren). Voor consumenten die voor een tweevoudig tarief kiezen, zal er één grote verandering zijn: in 2026 zal het van maandag tot zondag geldig zijn, en zal het onderscheid tussen weekdagen en weekenden niet langer van toepassing zijn.
Hoe werkt het aanmoedigingstarief?
Om van dit nieuwe tariefsysteem te kunnen profiteren, moet u aan 2 voorwaarden voldoen: een aansluiting van minder dan 56 kVA en een slimme meter hebben. Het systeem van aanmoedigingstarieven zal worden onderverdeeld in drie tariefklassen (verbonden met een kleurcode), onderverdeeld in vijf tijdsblokken.
Groene uren: dit zijn de uren waarop het net het meest beschikbaar is, met een overvloed aan elektriciteit. Deze groene uren, tegen het goedkoopste tarief, lopen van 11.00 tot 17.00 uur (ook bekend als “zonne-uren”) en van 1.00 tot 7.00 uur.
Oranje uren: een tussentarief voor de periodes tussen 7.00 en 11.00 uur en tussen 22.00 en 1.00 uur.
Rode uren: dit zijn de uren waarop de vraag op het netwerk het grootst is, d.w.z. aan het einde van de dag en ’s avonds (tussen 17.00 en 22.00 uur). Het is dus niet verwonderlijk dat het tarief op deze tijden het hoogst is, om gebruikers aan te moedigen hun verbruik uit te stellen en te voorkomen dat ze in deze periode energievretende apparaten inschakelen. Aan de andere kant worden consumenten niet gestraft voor normale activiteiten zoals het bereiden van de avondmaaltijd (waarmee wel rekening wordt gehouden in het CWaPE tarief).
Let op: kiezen voor een aanmoedigingstarief betekent kiezen voor echte verandering. Huishoudens die het spel niet meespelen door hun verbruiksgewoonten niet te veranderen (door hun toestellen vaak aan te zetten tijdens de rode uren) zullen hun distributiekosten zien stijgen.
Vlaanderen heeft ook een aanmoedigingstarief voor consumenten, het “capaciteitstarief”.
Dit is een tarief dat gebaseerd is op de verbruikscapaciteit in plaats van op de hoeveelheid verbruikte elektriciteit, waarbij consumenten gefactureerd worden op basis van het maximaal verbruikte vermogen.
Het aanmoedigingstarief in Wallonië blijft uiteraard een keuze voor Waalse consumenten (die het moeten aangeven bij hun leverancier) en is dus niet verplicht, maar het is een goede mogelijkheid om een actieve rol te spelen in de energietransitie door te kiezen voor elektrische flexibiliteit.