De “revamping” van het windmolenpark van Perwez, die in minder dan vijf jaar werd voltooid, is het resultaat van een samenwerking tussen twee spelers in de energiesector (Eneco en Engie), de gemeente Perwez en twee lokale coöperatieven (HesbEnergie en Nosse Moulin).
De productie van 70 GWh/jaar, gelijk aan het verbruik van 20.000 huishoudens, zal de uitstoot van 28.000 ton CO2 per jaar voorkomen. Lokale bewoners zijn ook betrokken geraakt bij het project, met de aankoop van een van de windturbines door de gemeente samen met 3.000 coöperanten. Deze betrokkenheid van de burgers heeft de repowering ongetwijfeld vergemakkelijkt, gezien de afwezigheid van klachten tijdens het openbare onderzoek. Dit is niet verwonderlijk, aangezien het vorige windmolenpark al goed ontvangen was door de omwonenden.
Wat gaat er nu gebeuren met de acht oude turbines van het windmolenpark van Perwez? Zoals we al hebben gezien, kunnen oude turbines worden gerecycleerd of hergebruikt. Vijf ervan zullen elders in Europa een tweede leven krijgen (Spanje, Moldavië en Polen), en de laatste drie zullen in Duitsland en Polen als reserveonderdelen worden gebruikt.
Er zijn maatregelen genomen om vogels en vleermuizen te beschermen, waaronder een toevluchtsgebied van 7 hectare waar weidevogels kunnen nestelen, broeden en zich voeden. Er zijn ook andere maatregelen genomen om lawaai en schaduweffecten te minimaliseren.