You are here

Solaire photovoltaïque

Opslag : op zoek naar een markt

De jaarlijkse internationale conferentie over energie-opslag (IRES) is een goede graadmeter voor degenen die zich in enkele dagen tijd willen informeren over de belangrijkste ontwikkelingen van energie-opslag.

IRES 2015 loste de verwachtingen in wat betreft de opkomst : de beurs kende namelijk een recordaantal exposanten en bezoekers. Maar de experts bleven wat op hun honger zitten over de voorgestelde ontwikkelingen dit jaar. Het gaat vooruit maar het gaat niet meer over de grote technologische sprongen van de afgelopen jaren.

Fotovoltaïsche zonne-energie : nauwelijks 65 MWp geïnstalleerd in 2014

Eind 2014 bedroeg het geïnstalleerd vermogen van het Belgische park 3.105 MWp of 3,1 GWp. Dit komt overeen met een oppervlakte  van zonnepanelen van ongeveer 23 km² (het equivalent van 3.200 voetbalvelden). Het geïnstalleerd vermogen per inwoner  is 277 Wp/ inwoner.

Met nauwelijks 65 MWp geïnstalleerd vorig jaar, is 2014 het slechtste jaar sinds 2008 in termen van installaties. Professionals hebben 4 keer minder dan in 2013 en 10 keer minder dan in 2012 geïnstalleerd !

Zonnestroom : einde van de vergoeding, maar meer groenestroomcertificaten in Brussel ?

Brugel, de Brusselse regulator van de energiemarkt, heeft in december vorig jaar een voorstel gepubliceerd dat de economische parameters  van de PV-investeringen in regio Brussel analyseert. Op basis hiervan vraagt de regulator aan de regionale Minister van Energie, Celine Fremault,  om de steun te verhogen.